По суті називати його можна як завгодно, у різних народів він називається своїм: у Казахстані, де нас вчили його готувати називали бешбармак, на Кавказі ногайці називають хінкал. Як його назвете ви, залежить від ваших уподобань. Відмінності мінімальні, але обидва способи на свій смак.29 Jul 2011
Хінкал і хінкалі — це одна й та сама, але перша страва родом з Грузії, а друга — з Дагестану. На відміну від хінкалі, хінкал подається у розібраному стані на кількох тарілках. Страва складається з інгредієнтів, які представлені на столі нарізно: м'ясо окремо, тісто окремо.
Слово «хінкалі», як та інші слова, запозичені з грузинського у початковій формі, не схиляється. Тому правильно говорити: «ресторан з хінкалі», «вечеря з хінкалі» та «мрії про хінкалі».
Хінкал — традиційна страва кавказької кухні, одна з найпопулярніших і в наші дні. Являє собою варені в м'ясному бульйоні шматочки тіста (власне «хінкаліни»), що подаються з бульйоном, вареним м'ясом та соусом. Хінкал не слід плутати з грузинським хінкалі, що є істотно інший тип страви.