Молоді пагони багаті вітамінами, токоферолом, рибофлавіном, каротином, нікотиновою кислотою. Білки папороті орляка за своїми властивостями та складом близькі до білків зернових культур, легко засвоюються. Папороть давно вживають в їжу тайговики Далекого Сходу, а також жителі Кореї та Японії.
Молоді пагони насичені вітамінами, токоферолом, рибофлавіном, каротином, а також нікотиновою кислотою Крім цього, в листочках як молодих, так і дорослих рослин є дуже важливі для людського організму макро- і мікроелементи. Папороть багатий калій, нікель, магній, йод, кальцій, фосфор.
Сирим папороттю можна отруїтися. Свіжі пагони навіть у холодильнику зберігаються недовго. Найкраще зібраний папороть відразу ж відварити, замаринувати або підсмажити, попередньо вимочивши в солоній воді. Для тривалого зберігання папороть солять, сушать чи заморожують із сіллю.
Як це є Листя орляка можна смажити, варити, тушкувати, а також солити та маринувати. Варабі – гарнір до м'ясних і рибних страв, що добре поєднується з бобовими, рисом та овочами. Застосовується також у салатах, холодних закусках та гарячих стравах. У свіжому вигляді на їжу не вживають.