Айран покращує травлення та апетит, прискорює перетравлення їжі, вгамовує спрагу, нормалізує мікрофлору кишечника, пригнічує дію гнильних кишкових бактерій, покращує роботу дихальної та серцево-судинної системи, зміцнює імунітет та нервову систему.
Коли пити айран: до їжі або після У айрана приємний легкий кисло-солоний смак. У спеку він добре вгамовує спрагу. Молочний жир, що міститься в ньому, створює легку плівку захищаючи горло від холодного впливу. Айран відноситься до кисломолочним продуктів змішаного бродіння (молочнокислого та спиртового).
Айран чудово вгамовує спрагу, сприяє нормальному травленню і дає почуття насичення навіть після найлегшої їжі «на ходу». Айран – це в усіх відношеннях більш відповідний напій для спекотного турецького клімату, ніж звичні газовані напої або навіть проста вода.