Цукор у їжі та напоях має різні форми. Молекули цукру класифікуються як моносахариди (окремі молекули цукру, такі як глюкоза та фруктоза) та дисахариди (складніші структури, такі як сахароза та лактоза). Фрукт містить натуральний цукор, що є сумішшю сахарози, фруктози і глюкози..Apr 6, 2020
Найнатуральніший замінник цукру – це фрукти. Вони є джерелом великої кількості вітамінів та корисних речовин, а також харчових волокон, які забезпечують відчуття ситості. Однак у них є фруктоза, тому є стиглі плоди у необмежених кількостях небажано.
Фруктоза дійсно не призводить до підвищеного вироблення інсуліну, але при цьому вона значно підвищує рівень тригліцеридів у крові, більший, ніж при вживанні такої ж кількості цукру. Причина такого явища пов'язана з різницею механізмів реакцій перетворення фруктози та глюкози в нашому організмі.
Глюкоза менш шкідлива: вона розщеплюється майже будь-якою клітиною організму. Фруктоза шкідливіша. Під час її переробки підвищується навантаження на печінку. Вважається що фруктоза пригнічує здатність печінки правильно засвоювати жир.