На відміну від звичайного хліба, м'якуш тостового має структуру павутинки. Завдяки цьому розтоплене вершкове масло або сир не протікають, а рівномірно просочують тост. — Тостовий хліб також цілком підходить для бутерброду.
Тостери роблять структуру хліба менш важка для перетравлення. Проте шлунково-кишковий тракт витрачає більше енергії при обробці тостів, ніж при перетравленні звичайного, не підсушеного хліба. Підсушений хліб змушує організм витрачати велику кількість калорій, одночасно вони швидко залишають шлунок.
Для приготовлення тостів підійде цільнозернове, бездрожжеве, з висівками, з різних видів борошна. склад хліба або форма скибочки не впливає на приготування тостів. Головне, щоб скибочки були однаковими за розміром.
За однією з версій, за старих часів жителі Британських островів перш ніж випити вино або якийсь міцніший напій, занурювали в нього підсмажений на вогні шматочок хлібащоб напій ввібрав у себе хлібний аромат. Згодом така традиція швидко забулася, але виникла інша: перед тим як випити вино, вимовляти тост.