Чому не можна зберігати варений рис?

Йдеться про бактерії Bacillus cereus, які живуть у висушеному рисі у вигляді суперечки. Якщо рис після варіння тримати в кімнатній температурі, бактерії почнуть розмножуватися, попереджають спеціалісти. У вигляді побічного продукту росту мікроби виробляють ряд токсинів.

Чому ж рисова каша така небезпечна? Справа в тому, що на думку експертів – у сирому рисі є суперечки Bacillus cereus, які можуть викликати розлади травлення. Небезпека ще й у тому, що патогенні мікроорганізми можуть залишатися навіть після варіння рису та ще гірше – розмножуватись при зберіганні готового продукту.

Чим довше виготовлений Мал знаходиться в умовах кімнатної температури, тим більша ймовірність його обсіменіння бактеріями Bacillus cereus. Підігрівши кашу до 30-40 градусів, ви лише створюєте сприятливе середовище для збільшення їхньої колонії і підвищуєте ризик інтоксикації при споживанні продукту.

Тепло вбиває ці бактерії, але можуть виробляти суперечки, токсичні за своєю природою. Коли рис повторно нагрівається і залишається при кімнатній температурі, будь-які спори, що містяться в ньому, можуть розмножуватися, викликаючи харчове отруєння [3].