Баклажани рекомендують хворим шлунковими та кишковими захворюваннями. Їх вживання корисне для профілактики та лікування атеросклерозу. Вони посилюють виведення з організму холестерину, знімають його концентрацію у крові.
Баклажани перешкоджають утворенню холестерину. Ці плоди дуже корисні людям похилого віку, вони хороші в терапії і для профілактики атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, що супроводжуються набряками. Дієтологи рекомендують вводити в раціон баклажани людям з кишковими та шлунковими захворюваннями.
Утриматися від вживання баклажанів лікарі рекомендують пацієнтам із колітом, холециститом, камінням у нирках, загостреним артритом, низьким рівнем заліза або при алергії на пасльонові.
У складі баклажану, звичайно, є і вітаміни, у тому числі C і B6, фолієва кислота, каротин, а також мікроелементи: калій, кальцій, залізо, мідь, цинк та ін. та сприяє виведенню з організму рідини.