Що можна робити з шавлією?

Шавлія застосовують у вигляді відвару або настоянки – для полоскання рота як в'яжучий і антисептичний засіб при стоматитах, яснах, що кровоточать, ангіні; у вигляді спринцювання – при гінекологічних захворюваннях. Інгаляції відварів або ароматерапевтичну ефірну олію рекомендують при запаленні дихальних шляхів.

Незважаючи на всі корисні властивості чай із шавлією, протипоказання також є. Наприклад, вживати шавлія при гіперфункції щитовидної залози необхідно з обережністю, а також необхідно врахувати, що напій може викликати напад алергії.

Їм посипають, безпосередньо перед подачею на стіл, курячі бульйони, яєчні страви (омлети, яєчні, верещаги), відварену рибу, тушковану яловичину, кладуть у м'ясні фарші для котлет, фрикадельок, рулетів. Шавлія часто використовується як замінник розмарину в супи, до м'яса, дичини, птиці, а також до салатів.

Містить вітаміни і використовується в медицині. шавлія застосовують при багатьох захворюваннях: виразці, гастриті, діареї, спазмах кишечника, стоматиті, періодонтите, гінгівіті, при хворобах органів дихання – ангіні, кашлі, ларингіті, тонзиліті, фарингіті, бронхіті та пневмонії.