Пастеризоване молоко, звичайно, є більш корисним, ніж стерилізоване, тому що при нагріванні в ньому зберігаються всі корисні речовини та мікроорганізми, особливо якщо процес очищення відбувається без додавання кисню.
При пастеризації молоко нагрівають до температури 70 °C, при ультрапастеризації до температури 137 °С, витримують 3-4 секунди, а потім різко охолоджують. При стерилізації нагрівають до температури трохи вище 100 °C, але потім витримують при цій температурі 20 хвилин.
Таке молоко безпечно для безпосереднього вживання, а також здатне зберігати достатню кількість часу. Ультрапастеризоване молоко швидко нагрівається до 150 градусів та миттєво охолоджується до 5 градусів. Завдяки цьому можна, можливо зберігати його тривалий час і без холодильника.