Що спільного у крохмалю та целюлози?

Крохмаль і целюлоза – два дуже схожі полімери. Насправді, вони зроблені з одного і того ж мономеру, глюкози, і містять одні і ті ж ланки, що повторюються – похідні глюкози.

Фізичні та хімічні властивості крохмалю та целюлози Крохмаль – білий аморфний порошок без смаку та запаху. Крохмаль не розчиняється у холодній воді, а в гарячій воді набухає та утворює клейстер. Целюлоза – біла тверда нерозчинна у воді речовина без смаку та запаху.

Мономером крохмалю, глікогену, целюлози є глюкоза, але ці речовини мають різні властивості структуру. Це своє чергу пов'язані з характером зв'язків які виникають між мономерами, так крохмаль має вигляд гранул, а целюлоза- нитки. Саме водневий зв'язок грає роль різниці структури цих речовин.

Рослинні полісахариди Серед полісахаридів найбільш важливими є два полімери глюкози рослинного походження: целюлоза, в якій залишки глюкози пов'язані в положенні β(1→4), та крохмаль, в якому основний тип зв'язку α(1→4).