прийнято розділяти: на зерномучні (зерно, борошно, крупи, круп'яні, макаронні, борошняні кондитерські та хлібобулочні вироби); жири рослинні та тваринні; плодоовочеві (овочі, плоди, ягоди) та гриби, а також продукти їх переробки; молоко та молочні продукти; м'ясо та м'ясні продукти; риба, рибні продукти та морепродукти; …
Харчові продукти — продукти у натуральному чи переробленому вигляді, що вживаються людиною в їжу (у тому числі продукти дитячого харчування, продукти дієтичного харчування), бутильована питна вода, алкогольні та безалкогольні напої, жувальна гумка, а також продовольча сировина, харчові добавки та …
Відповідно до торгової класифікації розрізняють такі групи товарів: хлібобулочні, кондитерські, плодоовочеві, чай, кава, соки, води, винно-горілчані, м'ясні, рибні, молочні, тютюнові вироби. Крім того, у торгівлі продовольчі товари можуть виділятися до бакалійної та гастрономічної групи.
Якість харчових продуктів – це сукупність властивостей та характеристик, продовольчої сировини та харчових продуктів, які зумовлюють здатність задовольняти фізіологічні потреби людини за звичайних умов їх використання.