Кальпротектин – це білок, що виробляється в лейкоцитах, його концентрація в калі прямо пропорційно числу лейкоцитів, що потрапили в кишечник. Визначення кількості кальпротектину в калі – дослідження, що дозволяє діагностувати запальні захворювання кишечника.
Фекальний кальпротектин (ФК) – неінвазивний маркер нейтрофілів інтестинального (кишкового) запалення На сьогоднішній день ФК визнаний одним з кращих лабораторних маркерів диференціальної діагностики запальних захворювань кишечника (ВЗК) і синдрому подразненого кишечника (СРК).
Значення вище 200 мкг/г: кальпротектину вище 200 мкг/г свідчить про активно – розвивається органічне захворювання із запаленням ШКТ. Необхідно проводити подальші дослідження та лікарське лікування, що призначаються фахівцем.
При змісті кальпротектину у калі на рівні верхньої межі норми 50 мкг/г ризик колоректального раку становив 0,16%, а при рівні 100 мкг/г, що в 2 рази вище за норму – 50,2% та при 110 мкг/г підвищувався відповідно до 786%.