Консервовані анчоуси один із найпопулярніших продуктів, який використовується в кулінарії у багатьох країнах світу. Риба відноситься до сімейства анчоусів і мешкає у водах Америки, Австралії та Нової Зеландії. Сам собою анчоус невеликого розміру.
Анчоуси – популярна в кулінарії дрібна рибка, яка може подарувати цей чарівний смак умами. Такий собі природний аналог глутамату натрію. У чистому вигляді цю рибку їдять рідко. Найчастіше використовують пасту з її в соусах, салатах (найяскравіший приклад – салат цезар) та стравах родом з Південна Азія.
Європейський анчо́ус, або хамса (лат. Engraulis encrasicolus) – вид риб із сімейства анчоусових (Engraulidae).
Рибно-солоний, пряний, білковий смак із щільною, маслянистою текстурою.