Дзавар – це крупа, отримана спочатку недовго відварених, а потім висушених і очищених від оболонки зерен пшениці. З дзавара можна приготувати вірменський суп – спас і харіса (різотто).
25 хв. Як приготувати Покладіть дзавар у каструлю, залийте великою кількістю холодної води, доведіть до кипіння, варіть до м'якості. 20-25 хв. Відкиньте на сито, дайте стекти рідині.
Камут – Далекий предок сучасної пшениці. Зерна камута більше сучасних пшеничних у два-три рази. На відміну від звичайної пшениці, яку треба замочувати проти ночі, камут вариться швидко. М'якуш його зерен на смак нагадує боби, а ще цей злак має незвичайний горіховий присмак і аромат.
Руслан Ахмедов та Гаяни Бреїова про традиційні вірменських крупах ачар і дзавар Ачар, дзавар – це все пшениця? Руслан Ахмедов: Так, ачар – це дикоросла пшениця, вид полби. Вона росте у високогір'ях Кавказу.