Що таке харчові фосфати?

Фосфати – це солі фосфорних кислот, які входять до складу добрив та використовуються для виробництва багатьох лікарських засобів. З фосфатами людина стикається всюди: вони містяться у промислових та побутових стічних водах, миючих засобах. Крім того, фосфати офіційно дозволено вживати як харчову добавку.

Надлишок фосфатів призводить до усунення балансу кальцію і фосфору в організмі — і тоді недостатній кальцій починає надходити з найближчих «джерел» — з кісток та зубів. Як наслідок, кістки стають крихкими, а зуби псуються. Фосфати також здатні викликати почуття занепокоєння, безсоння та розлад шлунка.

Фосфати – Солі фосфорних кислот, що утворюються при взаємодії металу та фосфорної кислоти. У пральних порошках фосфати застосовуються для емульгування (зв'язування) жирів, що, у свою чергу, створює умови, за яких (ПАР) проникають ще глибше у волокна, і тим більш ретельно видаляють забруднення.

В яких продуктах фосфатів найбільше і які добавки звернути увагу? E 340 (фосфати калію) та E 452 (поліфосфати натрію, кальцію, калію). Використовуються: у шинці, стегенцях, ковбасах, сосисках, чіпсах, кондитерських продуктах, у розчинній каві в пакетиках.