Паста хумус оригінальна охолоджена арабська закуска з незвичним смаком на основі пюре з нуту, кунжутної пасти та пряних трав. У готовому вигляді виглядає як жовтувата суміш. Особливо популярна на Сході: в Ізраїлі, Лівані, Йорданії, Ірані, Кіпрі, Іраку, Туреччині.
Традиційно хумус їдять без виделок і ложок: кладуть на плоску тарілку, розмазують по краях, потім відламують шматочок тонкого прісного коржика (пити) і зачерпують їм закуску. Його мажуть на хліб, крекери, коржики, хлібці. Намастіть Хумус на ваш улюблений хліб, крекери або коржики як спред.
Якщо Хумус без добавок, його смак нейтральний, ближче до солодкуватий – як у вареного нуту, але з яскравим присмаком. Крім солодощі, можна відчути легку кислинку від лимонного соку. Часник же, якщо він присутній у складі (що не завжди) додає пікантності.
З чого роблять хумус Класичний Хумус готують з відвареного нуту, оливкової олії, лимонного соку, спецій та тахіні (кунжутної пасти). Нут можна взяти й консервований. Це, звичайно, швидше, але смак та аромат готової страви відрізнятимуться від оригіналу.