Що таке соя у м'ясі?

Соєвий текстурат (текстурат соєвого білка, соєве м'ясо) продукт переробки соєвих бобів – замінник м'яса, що виробляється зазвичай з знежиреного соєвого борошна. Соєвий текстурат – продукт швидкого приготування, багатий на білок і містить мало жирів. Широко використовується у вегетаріанській та східноазіатських кухнях.

Практика тривалого вживання соєвого м'яса в Азії показує, що в цілому воно є нешкідливим для здоров'я людини. Крім протеїну, «м'ясний продукт» включає полі- і мононенасичені жири, які швидко виводяться з організму і сприяють виведенню шкідливого холестерину.

Сою додають у м'ясні напівфабрикати. І не тільки тому, що вона коштує дешевше м'яса. Соя володіє ще одним цінним для виробника якістю – вона утримує вологу. Тобто чим більше сої у продукті, тим більше води він містить.

Відмінність соєвого м'яса від звичайного Соєве м'ясо багате білком: як правило, його вміст досягає 50-60% від усієї маси продукту, і це вдвічі більше, ніж у курячій грудці. Жиров у соєвому м'ясі лише 3-4% — для порівняння, у тій же курячій грудці їх буде втричі більше.