Що таке жир і звідки він береться?

Жирова тканина різновид сполучної тканини тварин, що утворюється з мезенхіми і складається зі спеціалізованих клітин, що накопичують жири – адипоцитів. Майже весь адипоцит заповнює жирова крапля, оточена обідком цитоплазми з відтисненим на периферію клітинним ядром.

Джерела відмінностей у локалізації жирових відкладень – статеві гормони, а саме естроген та тестостерон. Жирові клітини утворюються в зародку, що розвивається, протягом третього триместру вагітності, а також на початку пубертатного періоду, коли в організмі людини відбувається підвищення концентрації статевих гормонів.

Легко накопичується через надлишок калорій та неправильного харчування. Цьому сприяють швидкі вуглеводи (випічка, білий хліб, солодощі), смажена жирна їжа у поєднанні з малорухливим способом життя. Візуально надлишок підшкірного жиру в області живота та боків помітний, наприклад, коли людина сидить.

Так куди ж дівається жир? "Насправді правильна відповідь: більша частина маси видихається у вигляді вуглекислого газу – тобто випаровується без сліду в самому буквальному сенсі", – розповідає Меєрман.