Кипіння – процес інтенсивного пароутворення, який відбувається в рідині як у її поверхні, і усередині її структури. При цьому в обсязі рідини виникають межі поділу фаз, тобто на стінках судини утворюються бульбашки, які містять повітря і насичену пару.
З підвищенням температури рідини всередині цих бульбашок випаровується вода, вони збільшуються у розмірах. Досягши певного розміру, бульбашки відриваються від поверхні. Якщо вода прогріта недостатньо, то бульбашки пара в холодних шарах хлопаються.
Пухирці містять повітря, розчинене в воді та водяна пара, яка утворюється за рахунок випаровування води всередину бульбашок. 3. Пухирці збільшуються у розмірах, відриваються від стінок колби, піднімаються вгору та зникають.