Калорійність раціону Якщо говорити про середні показники, то у дорослих чоловіків щоденна потреба в енергії варіюється від 2100 до 4200 ккал, а у жінок – від 1800 до 3050 ккал.
на обід припадає 30-35% від загальної денної калорійності. Наприклад, при добовій нормі 1500 калорій, за обідом ми з'їдаємо приблизно 525 калорій.
Для підтримки стабільної ваги дієтологи найчастіше радять дотримуватися правил 400/600/600. калорійність сніданку повинна складати 400 ккал, обіду та вечері — по 600 ккал. Також допускаються два перекушування (другий сніданок і полудень) по 200 ккал1.
Калорійність їжі визначається енергією, яка міститься в харчових речовинах: білках, жирах, вуглеводах. На думку фахівців ВООЗ середньодобова калорійність раціону не повинна бути меншою за 2500 кілокалорій (ккал). Енергетичні витрати розраховуються у калоріях.