Не допускається жодних грудочок та нерівностей. Поверхня гарного продукту повинна бути абсолютно гладкою, глянсовою та блискучою. Якщо ви відкрили баночку та побачили, що сметана блякла матова, значить, швидше за все, в ній повно загусників. Смак у натурального продукту чистий кисломолочний.
Є кілька категорій: нежирна – від 10% до 14%, маложирна – до 19%, класична – до 34%, жирна – до 48% та високожирна – від 50%. Сировина, з якої виготовлена сметана, безпосередньо впливає її жирність. У нежирну та маложирну сметану додають молоко, а класичну та жирну роблять із вершків.
Сметана Деякі виробники використовують для покращення консистенції сметани крохмаль. Його наявність дуже просто виявити в домашніх умовах: йод чи люголь змішайте з невеликою порцією сметани та спостерігайте за реакцією. Неякісна сметана, Що містить крохмаль, синіє.