Розрахунок енергетичної цінності продуктів виробляється шляхом визначення кількості Ккал кожного показника: вуглеводів, білків, жирів та кислот на 100 гр.або 100 мл на цілу упаковку:
- вуглеводи (1 гр.) – 3,75 Ккал;
- білки (1 гр.) – 4,0 Ккал;
- жири (1 гр.) – 9,0 Ккал.
Енергетичну цінність страви визначають, помножуючи кількість засвоюваних білків, жирів та вуглеводів на відповідні коефіцієнти енергетичної цінності, рівні для білків – 4; для жирів – 9; для вуглеводів – 3,8 ккал/р. ЕЦ = Б (Ку) * 4 + Ж (Ку) * 9 + У (Ку) * 3,8 (4), Де ЕЦ – енергетична цінність.
Як правило, харчова цінність розраховується за основними органічними речовинами у складі продукції, це: білки, вуглеводи, жири, вітаміни та кислоти.Для визначення цього показника беруть за основу, що:
- в 1 г вуглеводів міститься 3,75 кілокалорій;
- в 1 г білків – 4 кілокалорії;
- в 1 г жирів – 9 кілокалорій.
Jul 31, 2017