Для замочування годиться звичайна відстояна, а ще краще – тала снігова вода (сніг повинен бути чистим, бажано свіжим). Процес замочування триває протягом доби при рекомендованій для конкретних культур температурі. Замочують насіння у широкому плоскому посуді, помістивши їх між шарами намоченого полотна.
Час замочування насіння залежить від культури, що вирощується. Наприклад, насіння кропу, цибулі, петрушки та моркви замочують 48 годин; насіння кабачків, буряків, огірків, кавуна, капусти, томатів – 17-18 годин; а ось горох і квасоля достатньо замочувати 12-15 годин.
Як замочувати насіння
- Насіння потрібно залити водою або спеціальним стимулюючим розчином так, щоб рідина покривала тканину з посівним матеріалом. …
- Рідина, що використовується для замочування, має бути кімнатної температури (18–20 °С), але в жодному разі занадто гарячими чи холодними.
Замочування та обробка насіння перед посівом на розсаду – Замочити їх потрібно у двох розчинах. Перший — із марганцевокислого калію, — пояснює Людмила Шубіна, агроном, кандидат сільськогосподарських наук. – Потрібно зробити 1-відсотковий розчин. Розводимо 1 г марганцевокислого калію в 100 мл води.