Розстібки печуть із дріжджового тіста на опарі та густішій консистенції, ніж для печених пиріжків. Розстібки частіше мають витягнуту форму – "туфелькою" або "човником", але також бувають круглими, як ватрушки, з товстими загнутими краями.
Булочка – це хлібобулочний виріб без начинки, тобто бувають і з начинкою, але вмішеною в тісто. Пиріжок завжди з начинкою всередині, буває і смаженим і з духовки, булочки а тільки випікають.
Існує велика кількість різних рецептів пирогів. Тісто для пирогів може бути дріжджовим (здобним або звичайним), бісквітним або листковим, різноманітних начинок та зовнішнього виду: пироги бувають відкриті (ватрушка, шарлотка), закриті (кулеб'яка, курник), напіввідкритими (розстібок, ечпочмак) та листкові (штрудель).