Чим відрізняється скороварка від звичайної каструлі?

Відмінність скороварки від звичайної каструлі полягає в тому, що її кришка герметична, тому пар, що утворюється під кришкою, не виходить назовні, як у звичайних каструль, а накопичується під кришкою.7 Sept 2019

Скороварка дозволяє варити краще і за короткий час, ніж традиційні каструлі. Для деяких продуктів час варіння знижується на чверть. М'ясо, наприклад, у звичайній каструлі вариться 60-180 хв, в скороварці 20–30 хв, картопля у звичайній каструлі вариться 20–30 хв, у скороварці – 5-8 хв.

Скороварка – це прилад із герметичною кришкою, в якому їжа готується під підвищеним тиском. У його дії – фізичне явище. При нормальному тиску точка кипіння води – 100 °C, і вище за цю температуру рідина вже не нагріється. Але що нижчий зовнішній тиск, то нижча температура закипання.

У скороварці продукти готуються під впливом вологого тепла – гасять, варяться, доходять на пару. Такий спосіб приготування підходить для супів, каш, рагу, м'яса, бобових, різотто, полентів. Особливо добре вдаються у мультиварці холодець, тушонка, овочеве рагу, плов.