З цією метою використовують борошно або крохмаль у молоці з доданою водою, питну соду в молоці з підвищеною кислотністю, різні асептичні речовини. оводіння та додавання крохмалю та борошна. Їхня мета – підвищити щільність молока.
Так розведення молока водою знижує густина. Кожні 10% води зменшує густина на 3°. Підвищити молоко штучним способом можна, можливо за допомогою підняття вершків або розведення знежиреним молоком. Це походить від того, що в його складі не міститься жиру, що має найменшу густина.
Після гомогенізації молоко відокремлюють (сепарують) від жиру. Щоб привести продукт до заданої жирності, знежирене молоко змішують із вершками або з цілісним молоком.
Вплинути на жирність молока можна за допомогою впливу на якісні показники раціонів: підвищивши якість клітковини в сіно-силосно-сінажних кормосумішах; збалансувавши вміст цукрів у межах 5-6% у СВ; витримуючи баланс жирів у кормах лише на рівні 3,5 – 4,5%.