Латте макіато складається з теплого молока, молочної піни та еспресо. Коли латте макіато приготовлений правильно, у склянці утворюються три красиві шари: молоко, кава і біла молочна пінка з коричневою цяткою кави зверху.
Традиційна італійська макіато (порція не більше 40 мл) отримують з однієї порції еспресо (30 мл) шляхом додавання зверху чайної ложки («плями») молока. Також популярний рецепт, в якому еспресо зверху кладеться барною ложкою крапелька дуже ніжної молочної піни (не більше 15 мл).
Латте і латте макіато Кава латте схожий за назвою з напоєм латте макіато. Основна відмінність латте макіато полягає в тому, що при його приготуванні кава додається в молоко (а не молоко в каву, як у латте) і напій, таким чином, виходить шаруватим: шар молока, шар еспресо, шар спіненого молока.