Для м'якого очищення кишечника слід приймати відвар напротязі місяця, щодня перед їжею. Є варіант із розвантажувальними днями. Раз на тиждень слід їсти лише кашу з вівса, а перед нею випивати відвар. Курс триває вісім тижнів.
Овес протипоказаний при жовчнокам'яній хворобі та після операції з видалення жовчного міхура. При серцево-судинній недостатності, цирозі печінки, нирковій недостатності, холециститі та підвищеній кислотності шлунка препарати вівса можна приймати лише після консультації з лікарем.
Залийте овес водою і кип'ятіть протягом двох годин на повільному вогні. Готовий відвар охолодіть та процідіть. Пити його необхідно на голодний шлунок за 40 хвилин до їди протягом 14 днів.
Для приготовлення відвару взяти одну склянку зерна, всипати в емальовану ємність. Варити 15 хвилин|мінути|, заливши 1 літром води. Охололий відвар процідити та вживати по 100-200 мл. 3 рази на день до їди.